Mennybe ment

A vadgesztenyefák virágzanak. Spirea bokrok fehéren ölelik körül a parkot. A piros, sárga, lila árvácskák egymással versenyeznek, hogy magukra hívják a figyelmet. Csöndesen ülök egy padon. Előttem a Dózsa-szobor, mögötte a templom. Valami ünnep bennem. Váratlanul ismerősöm ül mellém.


- Olvastam, legutóbb a feltámadásról írtál. Nehezen képzelhető el. Aztán mi történt?
- Lehetetlen, hogy ne tudd. Jézus Krisztus felment a mennybe.
- “Mennybe”, ezt nem értem.
- Gondolom, olykor csak imádkozod: Mi Atyánk, aki a mennyben vagy…
- Igen, de mit jelent a szó: menny?
- A Bibliában a menny és a föld az egész teremtést jelöli. A föld az emberek világa, a menny (jelölheti az égboltozatot is), de főként az Isten lakóhelyét. Az Istent körülvevő szellemi lényeknek szintén az “otthona.” Márk evangélista írja, hogy Jézus “felment a mennybe és elfoglalta helyét az Isten jobbján.” Teste a feltámadás pillanatában megdicsőült. Embersége részesült az Isten hatalmában és uralmában. Ő az Úr. Általa teljesedik be az emberi történelem, maga a teremtés.
- Meghalt, feltámadt, mennybe ment, amint előre megmondta. Az ember meghal, ígérete szerint feltámad, és aztán?!
- Jézus erről is beszélt: “Hisztek Istenben, bennem is higgyetek. Atyám házában sok hely van. Ha nem így volna, mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek és helyet készítek számotokra.” Tehát Ő akarja, hogy feltámadásunk után Istennel életközösségben éljünk. Imájában kérte: “Atyám azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, és lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt.”
- Meglep, amit mondasz. A menny életközösség Istennel. Ám nekem fontosak az enyéim, gyermekeim, még te is barátom!
- Mivel az Isten a Szeretet, a szeretet nem szűnik meg. A mennyben tovább élnek, újjáélednek a jelenben megvalósult kapcsolatok. Viszontláthatjuk egymást, szerethetjük egymást.
- És az “anyag-világ”, amely érzékszerveim által éltet, maga a Föld, mostani lakhelyünk, virágaival együtt? A semmibe zuhan?
- Keveset tudunk. Az ember, még ha hisz, akkor sem tudja, miként valósul meg az Új Ég és az Új Föld. Garancia erre az isteni ígéret mellett, hogy Jézus testével-vérével, emberségével az” Isten jobbján ül”. A Szentháromság életébe bevitte önmaga által a világmindenséget, és ezért nem a teljes megsemmisülés a sorsa, hanem megdicsőülése fog történni.
- A fizikusok és asztrofizikusok szerint várható évmilliók múltán a világmindenség összeomlása. Akkor az nem lesz a vég?
- Hitünk szerint a Kezdetnél és a Végnél egyaránt az Isten van. Valamikor olvastam, költői kép: Isten jobbján a teremtés pora, balján az ítélet hamuja.
- Messze mentünk… Szóval, felment a mennybe. Ám ezt is mondta: “És íme, én veletek vagyok a világ végéig.” Most “ott” van, vagy “itt” van? Kíváncsi vagyok a válaszodra, de mennem kell.
- Rendben, legközelebbre már meg is van a témánk.

Egyedül maradtam a padon. Eltűnődtem. Ha valaki még nem látott tölgyfát s megmutatom a makkot neki, abból el tudja képzelni, mi nőhet ki belőle? “Gyűszűbe belefér a tenger?” Emberi elme képes lenne többet befogadni, mint ami a Bibliában neki szól? Egy-egy ilyen beszélgetés mit tud sejtetni a jelen és a jövendő valóságból?
Nézem a tornyot, az égre mutat. Az árvácskák és a spirea kevert illata fogva tart. Egy kicsit ünnep, egy parányi boldogság bennem. Ha ebben a világban minden visszássága ellenére boldogságot tapasztalunk, akkor miért ne reménykedhetnénk a mennybe, ahol előre elkészített hely vár…


(Megjelent a Ceglédi Panoráma 2011. május 6-i számában.)