2022. szeptember 27. kedd,
Adalbert napja.
Kalendárium
Bejelentkezés
név:
jelszó:
Jegyezze meg a nevet és a jelszót ezen a gépen!

Beküldés
Kedves Látogató!
Ha írást szeretne beküldeni a szerkesztőségünkbe, kérjük, azt a bekuldes@aranylant.hu elektronikus levélcímen keresztül tegye. Bemutatkozó levelét - pár írásának kíséretében - is ezen a címen várjuk!
Keresés

tartalomban is keressen (több időt vehet igénybe) ha nem jelöli be csak a szerző nevében és a címben keres

Beállítás
Az Aranylant jelenleg 1024 képpont széles monitorra van optimalizálva.
1024
1280
Kérdezhetünk?
Megnyitás önálló lapon Hozzászólások, kritikák

Igen! Kérdezhetjük azt a Jézust, aki tetteire hivatkozik, amelyek hitünk alapjai lehetnek. Mi szavaira is kíváncsiak vagyunk. Lehetünk. Szabad.

Egy alkalommal törvénytudó kérdezte őt: “Mester, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?” A mi kérdésünk pedig: “Mi életünk értelme, célja?”

A törvénytudó meglepődött, amikor kérdésére Jézus kérdéssel válaszolt: “Mi van megírva törvényben?” A törvénytudó azonnal válaszolt: “Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat, mint saját magadat. ” Jézus igazat adott neki: “Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz.” (Lk 10,25-28)

Mi se reménykedjünk közvetlen válaszban. Ő visszakérdez. Magunknak kell válaszolni feltett kérdésünkre. S vajon mondhatunk-e tökéletesebbet, mint a szeretet parancsa. Parancs? Lehetőség: szerethetem az Istent és szerethetem embertársamat. Szeretetből születtem, szeretetben élhetek. Lényegem a szeretet. Ez elég az örök életre. Hogyne lenne ez elég a “megkezdett örök életünkre”? Földön éveinkre, óráinkra, perceinkre, kapcsolatainkra? Ám ha Jézusnak ez a válaszunk kevés, akkor sürgetőleg kérdezheti, hogy mi az Ő “új parancsa”? Tudjuk, mondjuk: “Szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket.” (Jn l4,34)

Vajon a szeretetnél mi lehet értelmesebb életünkben? Amikor pedig az örök élet mibenlétét meghatározza, életünk célját is kijelenti: “Az az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent és akit küldöttél, Jézus Krisztust.” – Szeretet és ismeret. Együtt. Minél inkább ismerek, annál mélyebben szeretek. Életünk értelmes tartalma: ismerni és szeretni. Mi más ez, mint az istenhasonlóságra teremtett ember részesedése Isten szentháromságos életében. Dantéval csodálkozva imádkozhatjuk:

“Óh, örök Fény, magadban ülve boldog!
Magadat érted csak, s magadtól értve
magadat értőn szereted és mosolygod. ”

Nem kevesebbet akar Jézus, minthogy az ember Isten önszeretetében és önismeretében részesedjék, még akkor is, ha csak annyi, mint amikor madár csőrével merít a tengerből. A teljesség ezt a fokát akarja: “Legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok.”

Ismeret és szeretet olyan értékek, amelyek maradandóak. Aki tudását gyarapítja, szeretetét mélyíti, az teszi, amit Jézus tanácsol: ” Gyűjtsetek a mennyben kincseket, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda, s ahol nem tőrnek be és nem lopják el a tolvajok.” (Mt 6,2o-21)

Félve és nyugtalanul tettük fel a kérdést. Nyugodtan és boldog tudattal ismertük meg a jézusi választ.

Hiszem. Higgyük! Félelmetes és örvendetes, amire születtünk!!!

 

(Megjelent a Ceglédi Panoráma 2010. május 20-i számában.)

 

Kedves Olvasó! Az íráshoz csak regisztrált, és bejelentkezett tagok írhatnak hozzászólást!

Könyvajánló
Hét Krajcár Kiadó
vé vé vé (pont) mys (pont) hu - 2007