2023. október 3. kedd,
Helga napja.
Kalendárium
Bejelentkezés
név:
jelszó:
Jegyezze meg a nevet és a jelszót ezen a gépen!

Beküldés
Kedves Látogató!
Ha írást szeretne beküldeni a szerkesztőségünkbe, kérjük, azt a bekuldes@aranylant.hu elektronikus levélcímen keresztül tegye. Bemutatkozó levelét - pár írásának kíséretében - is ezen a címen várjuk!
Keresés

tartalomban is keressen (több időt vehet igénybe) ha nem jelöli be csak a szerző nevében és a címben keres

Beállítás
Az Aranylant jelenleg 1024 képpont széles monitorra van optimalizálva.
1024
1280
Nagyböjti gondolatok - A keresztre feszített Jézus
Megnyitás önálló lapon Hozzászólások, kritikák
A nápolyi Szent Domokos-templom csöndjében Aquinói Szent Tamás hangot hallott a fából faragott feszület felől. Jézus mondotta neki, hogy helyes minden, amit róla írt. Bármit kér a világ kincsei közül, megadja neki. – A szent filozófus hallgatott, majd különös választ adott: TÉGEDET MAGADAT AKARLAK!
És tovább nézte a megfeszített Jézust.

Az igazi keresztény léleknek, legyen az középkori vagy napjainkban élő, egyetlen igaz igénye csak ez lehet és ez legyen:
Megfeszített Jézus, tégedet magadat akarlak!
Örvendezzünk a gyermek Jézusnak. Ujjongjunk a feltámadt Jézusnak. Ám amíg a földön járunk, a Megfeszített kell nekünk.
Él bennünk ez az igény, akár erősen, akár gyöngén, akár tudatosan, akár csupán sejtetten. Miért?
A szenvedő Jézus közel áll hozzánk. Az ember szenvedő ember. Kitől van csak egy napra is távol a fájdalom vagy a szomorúság? Az emberiség maga is, ha eltűnődünk a sorsa felett, megfeszített emberiség. Ha másképp nem: „tér és időre fezsített”. (Pilinszky) A félelem és a bizonytalanság, a tehetetlenség szögezik sorsához. Nem lehet ebben kételkedni, amikor több könnyet látunk, mint mosolyt; több jajt hallunk, mint tiszta kacagást; a rövid örömöket hosszú fájdalom váltja fel.
Az ember Istenhez hasonlít Az Isten emberré lett és Fiának Teste tele fájdalommal és sebbel.. Így nem idegen tőlünk, egy közülünk, egy, s a Legnagyobb! A Megfeszített! Feléje vágyik embervoltunk igénye, mert  Benne oldódnak meg életünk legmélyebb kérdései, sebei által gyógyulnak sebeink.
Általa látunk, nyugszunk. TÉGED MAGADAT AKARLAK!
Nagyböjt. Pál apostol írta a korintusi egyházközségnek, ma pedig nekünk: „… nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről!” (Kor.2.3.)
Vajon mi miről akarunk tudni, kit akarjunk hinni és szeretni, mint a Megfeszítettet?!

A legművészibb képnek is keretet adnak. A keret nem felesleges. Mélységet ad a képnek, zárt egységbe foglalja, kiemeli a létező sokféleségből. A szenvedő Jézus köré a Gondviselés keretet adott. Embereket. A szenvedés tanúinak élő keretében szemléljük a fájdalmas Jézust.


Kedves Olvasó! Az íráshoz csak regisztrált, és bejelentkezett tagok írhatnak hozzászólást!

Könyvajánló
Hét Krajcár Kiadó
vé vé vé (pont) mys (pont) hu - 2007