2023. szeptember 27. szerda,
Adalbert napja.
Kalendárium
Bejelentkezés
név:
jelszó:
Jegyezze meg a nevet és a jelszót ezen a gépen!

Beküldés
Kedves Látogató!
Ha írást szeretne beküldeni a szerkesztőségünkbe, kérjük, azt a bekuldes@aranylant.hu elektronikus levélcímen keresztül tegye. Bemutatkozó levelét - pár írásának kíséretében - is ezen a címen várjuk!
Keresés

tartalomban is keressen (több időt vehet igénybe) ha nem jelöli be csak a szerző nevében és a címben keres

Beállítás
Az Aranylant jelenleg 1024 képpont széles monitorra van optimalizálva.
1024
1280
Jézus és Péter
Megnyitás önálló lapon Hozzászólások, kritikák


Péter arcán lelkesedés. Szavaiban nagylelkűség. Szándékában vértanúság. Szemében rajongás. Magabiztos. Ő nem lehet gyenge, véli önmagáról.És Jézus? Nyugodt hangon mondja fájdalmas jövendölését: " Péter, mondom neked, mielőtt a kakas szól, háromszor fogod megtagadni, hogy ismersz engem." Jézus sajnálja őt. Nem löki el. Előre megbocsát...
Hányszor vagyunk péter-arcúak? Lelkesek, nagyot ígérők! Ó, mindent, Uram, aztán semmi, vagy nagyon kevés. Halljuk ugyan, ha elmegyünk gyónni (vagy bűnbánatunk magányos mélyén): Feloldozlak bűneidtől - pedig Ő már akkor tudja tagadásunk, elesésünk, szinte akaratlan vétkünk. Ő az érthetetlen Irgalom!
Jézust a főpap házába vitték. Péter és János megy utána. Tűz égett az udvaron. Melegedtek körülötte. Ég a tűz. Lángok fénye Péter arcán. Hallja a megjegyzést: " Ez is vele volt!" Gyorsan válaszolt, holott nem is kérdezték: " Nem ismerem őt." Arcán a nem tőrőmdömség álarca. Lelkében aggodalom. Majd hallja: " Te is közéjük tartozol!" Péter ijedten: " Ember, nem tartozom közéjük!"Péter tagadásba bújik el. Ám jő az újabb felismerés: " De bizony ez is vele volt, hiszen galileai!" Péter félelme dühbe tőr ki: " Ember, nem tudom, mit beszélsz!" ( Óh szerencsétlen ember, annyi arcod lehet, amennyi erény vagy bűn él szívedben.)
Ég a tűz. Jézust vezetik át az udvaron. Látni arcát. Viszik a börtönbe. Fogoly. Rátekint Péterre. Tekintetük találkozik. Az Úr szemei szólnak: Péter, hát mégis elárultál? Én enyémnek vallak Atyám előtt és te megtagadsz az emberek előtt? Kétségbeesett düh szívedben, holott szelídségre tanítottalak. Elárultál, én megbocsátok neked, te önmagadnak tudsz-e majd megbocsátani?
Nem vagyunk mi magunk is sokszor péterek? Vétkeink kis tagadások: nem tartozom hozzá... És hányszor velünk jő szembe, vagy vár minket templomaink "foglya". Lehet-e nem látni -akárcsak kicsinyke hittel is szomorú arcát- vagy hallani: megbocsátok, sőt segítek, magadnak is meg tudj bocsájtani.
Most nézzünk vissza Péter arcára. " Keserves sírásra fakadt. Mi-mindent képesek a könnyek lemosni?! A könnyek hatalma mosta le Péter szívéről a tagadás bűnét. Előbb még retteg, majd aggódik, fél, és végül a felszabadult sírás adja lelke békéjét.
Sír, sír. A Megfeszített mellett nekünk is csak sírni lenne szabad. Csak könnyekben megtisztult lélekkel nézhetünk Jézusra. Uram, add a könnyek kegyelmét, amint megadtad Péternek. Tagadásaink után tőlünk is kérdezzed, mint tőle háromszor kérdezted: szeretsz-e engem? Kérdezzed tőlem is, hogy Péter szavaival, de saját szívemmel mondjam: " Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek téged!

Kedves Olvasó! Az íráshoz csak regisztrált, és bejelentkezett tagok írhatnak hozzászólást!

Könyvajánló
Hét Krajcár Kiadó
vé vé vé (pont) mys (pont) hu - 2007