2024. június 16. vasárnap,
Jusztin napja.
Kalendárium
Bejelentkezés
név:
jelszó:
Jegyezze meg a nevet és a jelszót ezen a gépen!

Beküldés
Kedves Látogató!
Ha írást szeretne beküldeni a szerkesztőségünkbe, kérjük, azt a bekuldes@aranylant.hu elektronikus levélcímen keresztül tegye. Bemutatkozó levelét - pár írásának kíséretében - is ezen a címen várjuk!
Keresés

tartalomban is keressen (több időt vehet igénybe) ha nem jelöli be csak a szerző nevében és a címben keres

Beállítás
Az Aranylant jelenleg 1024 képpont széles monitorra van optimalizálva.
1024
1280
Szüzesség és anyaság
Megnyitás önálló lapon Hozzászólások, kritikák

Részletek Mácz István Egészen szép vagy című könyvéből

(...)

Mi is a szüzesség? A szó első jelentése szexuális, nemi érintetlenséget jelent. Most tágabban értelmezzük. A szüzesség az az életállapot, amelyet a nő önként vállal vagy elfogad és amelyben szexuális megtartoztatásban él. Ez a megtartoztatás önmagában nem érték. Értékét attól a szeretettől kapja, ha valaki ezt az önmegtartóztatást Isten iránti szeretetből és/vagy embereket szolgáló szeretet megéléséért vállalja, vagy elfogadja az élettől bármily okból ezen „rákényszerített" sorsot.

A szüzesség lelkület, erény, amely a nemi hajlamokat eszmei törekvéseknek rendel alá és ezért lemond azok megéléséről. A szüzesség lelki erő és szeretet, s ezen két érték sajátos szépséget ad a szűznek.

(...)

Szűznek születik minden ember. A szüzesség az élet természetes állapota. És az maradhat egy életen át annak, aki szeretetből éli meg.

(...)

Az önként megélt szüzességben a nő, mint személy valósítja meg önmagát. Ő olyasvalaki, akit az Isten önmagáért akar és szeret. Ő egyedül valósítja meg női mivoltának értékét.

(...)

A szabadon választott szűzi élet nem csupán NEM a szexuális élet felé, hanem IGEN a tökéletes önátadásra: szeretetben szolgálni az embert és/vagy az istent.

(...)

Az anyaság misztériumát elfogadjuk, ám a szüzesség titokzatos gazdagságát kevesen ismerik fel.

(...)

Az anya értéke, hogy szívén átfolyik a nemzedékek élete. Az anyában élet fogan, életet szül, életet ad tovább a földi végtelenség történésében.

A szűzben a személyiség magasztosul fel.

(...)

A szűz titka, hogy hisz önmaga személyiségében. Bátran mer magányos lenni.

(...)

A Nőben természetes az a szeretet, mely anyává teszi őt. Aki nőnek születik, anyának születik.

(...)

A Nő életkorától és sorsának körülményeitől függetlenül elsősorban anya. Az anyaságtól nem lehet megfosztani a szüzet sem. Ő lélekben lehet és legyen anya.

A vér szerinti anyák is csak akkor édesanyák, ha lélekben az anyaság jóságával ölelik, nevelik, ápolják, védik gyermeküket.

(...)

A gyermeket pólyáló kéz, a betegeket ápoló kéz,, az otthonokat takarító kéz, az ételt készítő kéz: anyai kéz.

 

Kedves Olvasó! Az íráshoz csak regisztrált, és bejelentkezett tagok írhatnak hozzászólást!

Könyvajánló
Hét Krajcár Kiadó
vé vé vé (pont) mys (pont) hu - 2007